joi, 3 iulie 2014

Cum protejam stupii: vopsea, ulei de in sau fierti in parafina?

De-a lungul timpului am fosloit mai multe tipuri de vopsele si metode de a proteja stupii impotriva intemperiilor. 

In cazul in care doriti sa vopsiti stupii va recomand vopseaua pe baza de apa (email acrilic pe baza de apa penru lemn cu utilizare la exterior) pentru ca:
- nu e toxica, poate fi aplicata si in camere sau camari mai mici, nu degaja vapori toxici asemeni vopselelor pe baza de diluant.:
- se usca foarte repede: primul strat se usca in 5-10 minute iar al doilea strat in 10-15 minute. 
- se curata usor atat de pe maini cat si de pe pensula, rola, etc. 
- este mai rezistenta in timp, nu se cojeste la fel de repede ca si vopseaua pe baza de diluant; 
- vopselele pe baza de apa au culori mai naturale pastel
- se poate dilua cu apa
- costul pentru vopsirea unui metru patrat este mai mic in cazul in care vopsim cu vopsea pe baza de apa decat utilizand vopsea pe baza de diluanti. 

Metoda de a plica vopseaua

Dupa asamblarea stupului acesta trebuie slefuit cu hartie abraziva cu granulatie de 80. Dupa aceasta slefuire stupul si componentele se uda din abundenta cu apa folosind o rola sau un burete. Prin umectare se vor ridica perisori in special la esentele de rasinoase. Acesti perisori se vor indeparta cu hartie abraziva cu granulatie de 180-240 orin slefuirea usoara cu mana folosind un suport (o bucatica de lemn sau cel mai bine bureti abrazivi care se gasesc in comert speciali pentru aceasta operatie). 
Prin indepartarea acestor perisori se va obtine o suprafata mai fina, vopseaua se va intinde mai bine,se va forma o pelicula mai uniforma si se va obtine un luciu placut la final. 

Dupa slefuirea cu mana curatam suprafata de lemn cu o perie, pistol cu aer comprimat, matura sau o bucata de panza pentru a indeparta praful apoi se intinde primul strat de vopsea. Recomandam utilizarea rolelor din burete pentru aplicarea vopselei. La aplicarea vopselei se procedeaza astfel: prima data vom vopsi contra fibrei de lemn (de sus in jos) si apoi la final de-a lungul fibrei (de la stanga la dreapta).

Nu aplicati vopseaua la soare. 

Dupa aplicarea primului strat la 5-10 minute, inainte ca vopseaua aplicata in primul strat sa se usuce complet, vom slefui cu mana prin miscari circulare usoare cu hartie abraziva fina de granulatie 240 sau se poate folosi hartie abraziva uzata. Din nou putem sterge de praf suprafata de lemn si apoi aplicam stratul doi de vopsea. 

E foarte important ca stratul doi de vopsea sa se aplice inainte ca primul strat sa fie uscat complet, logica fiind urmatoarea: vopseaua prin uscare respinge apa astfel  aplicand al doilea strat, vopseaua fiind pe baza de apa aceaasta nu va adera suficient de bine la primul strat.  

Estimativ aveti nevoie de vopsea pe baza de apa in valoare de 6-8 lei pentru a vopsi un stup cu magazie de 1/2.


 

Un comentariu: