Constructia unui stup de albine
Fie ca esti un apicultor incepator, fie ca esti un apicultor cu experienta in stupina ta gasim stupi de albine, fie ei dispusi in lazi verticale fie in lazi orizontale. Alegerea tipului de stupi este proprie fiecarui apicultor, cert este ca stupinele profesionale unde gasim sute de stupi vom gasi doar familii de albine in stupi verticali, asta pe intreg mapamondul.
Pentru apicultorii aflati la inceput de drum sau care au cateva zeci de familii si doresc sa isi mareasca numarul de familii o varianta ar fi sa detina atat stupi verticali cat si orizontali. Stupii orizontali pot fi folositi cu succes pentru inmultirea familiilor pe de o parte deoarece volumul mare al stupului ne va ajuta sa impiedicam fara mare efort roirea iar un alt avantaj ar fi ca putem ierna in foarte bune conditii 2 sau chiar 3 roiuri intr-un singur stup.
Pentru dotarea stupinei cu lazi pentru stupi avem trei variante: sa cumparam stupi noi, sa cumparam stupi vechi si sa ii dezinfectam, reparam, etc sau sa ne construim singuri stupii.
Achizitia de stupi vechi nu e o solutie de dorit datorita riscurilor care le implica.
Constructia unei lazi pentru albine de catre apicultor poate fi o solutie. Stupii pot fi realizati cu cateva scule electrice de mana: o rindea electrica si un fierastrau pendular. Cu rindeaua electrica se poate degrosa scnadura destul de eficient si de bine, de asemenea se pot executa si falturile. Cu fierastraul pendular vom taia la dimensiune toate componentele. Constructia unui stup prin aceasta metoda dureaza o zi.
In cazul in care dispunem de un abricht cu circular atunci avem sanse sa fim mai eficienti si vom avea un produs mai bine realizat.
Esenta lemnului din care se confectioneaza un stup poate fi de rasinoase sau foioase, cu avantaj clar in favoarea esentelor de rasinoase datorita costului mai scazut si al usurintei prelucrarii, greutatii mai mici, etc.
Recomandam utilizarea molidului in special apoi bradul si pinul. Cherestea de molid are un pret scazut, se gaseste relativ din abundenta, un numar mai scazut de noduri decat bradul sau pinul, are o rezistenta mecanica buna si se prelucreaza usor.
Grosimea peretilor stupului poate fi de 20 , 22 sau 25 mm. In Romania stupii nu sunt sistematizati chiar in cadrul unei stupine vom gasi mai multe tipuri de stupi, achizitionati de la diversi producatori sau executati acasa, de multe ori primand pretul la achizitia lor si nu respectarea STAS-urilor in vigoare, de exemplu pentru stupii verticali existand STAS-ul 11383.
Va urma...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu